1. CAULITATOES
3 biji kentang - buang kulit dan potong dadu
2 tangkai sederhana brokoli - potong kecik-kecik
1 sudu butter
Cara
Gaul sayuran tersebut dengan butter, kukus hingga masak, blend dan simpan... Senang kan?

2. CARROT DAN KACANG BUNCIS
1 ulas bawang putih
1 sudu besar minyak masak
3 biji carrot - kupas kulit dan potong dadu
segenggam kacang buncis - potong pendek-pendek
segelas air - cukup untuk empukkan carrot dan kacang tersebut
Cara
Tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan air dan biarkan mendidih
masukkan carrot dahulu dan biarkan empuk
masukkan kacang buncis dan biarkan masak
angkat dan sejukkan
dah sejuk baru boleh blend, tapis (tapis untuk buang serat-serat kacang yang susah nak hancur)
bekukan.
1 ulas bawang putih
1 sudu besar minyak masak
3 biji carrot - kupas kulit dan potong dadu
segenggam kacang buncis - potong pendek-pendek
segelas air - cukup untuk empukkan carrot dan kacang tersebut
Cara
Tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan air dan biarkan mendidih
masukkan carrot dahulu dan biarkan empuk
masukkan kacang buncis dan biarkan masak
angkat dan sejukkan
dah sejuk baru boleh blend, tapis (tapis untuk buang serat-serat kacang yang susah nak hancur)
bekukan.
No comments:
Post a Comment